«For barnet er mors stemme den vakreste i verden» Dette utsagnet har vi hentet fra den svenske professoren og legen John Lind.  Mors stemme representerer i tillegg trygghet. Senere i livet vil alt som assosieres med mors stemme frembringe de samme følelsene. Det kan være mye som gir slike assosiasjoner. Musikk og sang kan være en av dem. Og ut fra Professor Linds utsagn er det ikke om mor sang stygt eller vakkert som betyr noe, men at det var hun som sang.

Dette er noe av utgangspunktet for tanken bak generasjonssang. Barn har ennå ikke utviklet individuelle musikkpreferanser. For barn er all musikk like flott. Skal man treffe en stor gruppe mennesker, i dette tilfelle de som lider av demens, med en type musikk, så er det gjennom de sangene de lærte som barn.
Selv har jeg erfaring med en slags motsatt effekt. Nemlig et barn som synger slike sanger for sin gamle mor, i dette tilfelle meg selv. Min mor var også sanger og i mitt barndomshjem var det ikke bare barnesanger vi sang. Derfor hadde jeg et stort repertoar å ta av når jeg sang for min egen gamle mor.
Det heter at øynene er sjelens speil, men etter min mening reflekterer stemmen like mye hva som foregår inni oss. Stemmen er en slags «bærefrekvens» for våre indre følelser. Den uttrykker ømhet, sorg, glede, sinne, kort sagt alle typer følelser. Er du i en spesiell sinnsstemning er det vanskelig å skjule det for omverdenen, for stemmen vil avsløre det. På samme måte kan stemmen brukes til nettopp å uttrykke de samme følelsene i sang. Å sitte ved sengen til en som er i sin siste livsfase kan være krevende. Jeg har erfart at sang som gir assosiasjoner til trygghet og nærhet er et godt og viktig verktøy å bruke i en slik situasjon. Ved en sykeseng bruker man ikke den stemmen som skal nå ut til et stort publikum, men den nære varme stemmen som kan si alt, nesten uten ord.

Trond Halstein Moe

Comments are closed.

FØLG OSS PÅ FACEBOOK


Miljøbehandling

Facebook By Weblizar Powered By Weblizar

GENERASJONSSANG

Sanger brukt over generasjoner - for og med alle generasjoner.

Konseptet inneholder:

-AKTIV SITTESANG

-BARNEHAGESAMARBEID

-INTERAKTIV KONSERT

-GENERASJONSSANG MED BABYER

-MUSIKALSK SEMINAR

-KURS


VIKTIG!

SIDEN GENERASJONSSANG ER ET HELT KONSEPT MED EGEN METODIKK, KAN IKKE NOEN BRUKE NAVNET UTEN FØRST Å HA GJENNOMGÅTT ET KURS.